A burgonya igényli a talajművelést


A burgonya laza szerkezetű, légjárható, 30-35 cm mélységig megmunkált, rögmentes ültetőágyat igényel, ez megkönnyíti az ültető- és betakarítógépek munkáját is.

A burgonyának viszonylag gyenge, fejletlen a gyökérrendszere, ezért már a talaj felső rétegének kedvezőtlen állapota is jelentős terméscsökkenést okozhat. A tömörödött, kellően fel nem lazított talaj nemcsak a termés nagyságát csökkenti, hanem a gumók is deformálódhatnak, a héj parásodása is zavart szenvedhet, ami rontja az eltarthatóságot.

Korán lekerülő, kevés szármaradványt visszahagyó elővetemények (őszi búza) után az első talajmunka a tarlóhántás, amit hengerrel (általában gyűrűshenger) a talajnedvesség megőrzése érdekében zárni kell. A tarló ápolását szükség szerint két-háromszor szükséges elvégezni, még a gyomnövények virágzása előtt, fokozatosan növelve a mélységet.


 

Az alapművelés kétféleképpen végezhető. A burgonya igényli a mélyművelést ezért talajművelési rendszerének alapja az ősziszántás, ami 30-35 cm mélységű legyen lehetőség szerint. Amennyiben 40-50 cm középmély, ill. 60-70 cm mélylazítást is végzünk, úgy elegendő a 25-27 cm-es szántás. Az őszi szántást még az ősszel le kell zárni, ill. durván el kell munkálni (kivéve az erózióra hajlamos lejtős területeket).

A tavaszi talajmunkákat úgy kell végezni, hogy a talaj nedvességtartalmát megőrizzük, a talajt minél kevésbé mozgassuk meg (tavasszal tilos a tárcsa használata). A burgonya kb. 15 cm mélységű, rögmentes ültetőágyat igényel, ezt ásóboronával, kombinátorral tudjuk elkészíteni. Követelmény, hogy az ültetőágy 5 cm-nél nagyobb átmérőjű rögöket ne tartalmazzon, a 2-5 cm átmérőjű frakciók aránya is 5 % alatt legyen.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

K.zpc Hungária Kft.