Agria

 

Agria burgonya


Az Agria közép-késői, burgonyafajta, kiválóan alkalmas friss piaci étkezési burgonya és hasáb burgonya céljára, de Dél-Európában chips készítésére is használják. Gumója enyhén lisztes állagú, nem szétfövő.

Az Agria gumói nagy méretűek, formájuk hosszúkás ovális, héjuk sárga, húsuk mély sárga. A gumószám mérsékelt szárazanyag tartalma magas. Egész Európában és a Közép-Keleten is termesztik. Az Agria vetőburgonya „bio“ termesztésre kiválóan alkalmas.

A megfelelő gumószám érdekében javasolt a hő-sokk, vagy előhajtatás alkalmazása. Feldolgozási célra történő termesztés esetén 35/55 mm-es vetőgumó használatakor a tőtávolság legyen 32 cm (40.000 tő/ha). Ugyan ez étkezési célú termesztéskor 27 cm (50.000 tő/ha). Folyamatosan öntözés ajánlott könnyű talajok esetén a varasodás elkerülése érdekében. Az Agria lombfejlődése kezdetben lassú, de a tenyészidő során nagy erős lombozatot növeszt.

Nitrogénből az átlagosnál kisebb adag javasolt, a megfelelő szárazanyag elérése érdekében. Betakarítás után a gumók feltétlenül szárazon kerüljenek a tárolóba. Csírázás gátló csak sérülés-mentes, száraz gumókra vihető fel.

Az Agria burgonya nyugalmi ideje nagyon hosszú. 6° Celsiuson tárolva jó minőségben eláll a következő év április-májusáig. Az Agria varasodásra enyhén, Y, X és A vírusokkal szemben rezisztens csak úgy, mint a fonálféreg Ro1 és 4 rasszaival szemben. Fruzáriumra enyhén fogékony. Sencor használatára a levelek enyhén elszineződhetnek és mérsékelt termés csökkenés is előállhat.